Snabbfakta

Namn:
Henrik Nordström
Född:
10 Mars 1973, Uppsala Akademiska Sjukus
Föräldrar:
Far: Kjell Nordström
Mor: Dagny Nordström
Familj:
Anna, Algot, Svea, Vilgot, Gottfrid, Hebbla och Ingot.
Hobby:
Datorer
Arbete:
Henrik Nordström Consulting
Personlighet:
Hacker (i dess verkliga positiva betydelse)
Utseende:
Så här såg jag ut en gång i tiden: henrik

Vem är Henrik Nordström

Mitt namn är Henrik Nordström. Jag är född och uppvuxen i Uppsala, och har således största delen av min släkt där. Jag har så länge jag kan minnas haft ett mycket stort intresse för datorer, och fick min första egna dator när jag gick i mellanstadiet. Sedan dess har jag tillbringat största delen av min tid med att utforska datorernas värld och teknik. Huvudintresset har alltid varit att förstå mer om hur datorerna fungerar (eller inte fungerar) och varför. Redan från början var jag främst intresserad av programmering, först i Basic, och sedan i C (som jag nu anser mig att behärska utan och innan), men även C++, Assembler, Perl, Java med mera.

Studerat har jag gjort, senast på Högskolan i Skövde. Att jag hamnade i Skövde var nästan en slump. Jag såg några rader i kurskatalogen som verkade intressanta och sökte Systemprogrammerarlinjen. Det visade sig att vara en fullträff och jag blev mycket nöjd med utbildningen och Högskolan i övrigt.

Under min tid på Högskolan i Skövde kom jag att syssla mer och mer med systemadministration. Det började redan under mitt andra läsår i form av 1/5 tjänst som systemadministratör vid Institutionen för Ingenjörsvetenskap, men den huvudsakliga delen har varit på Instituitonen för Datavetenskap, där jag gjorde mitt examensarbete samt jobbat som semestervikarie vid institutionen för datavetenskap samt handledare i programmeringsmetodik.

Vad gällande datorer så är det framförallt funktionen som gäller. Det är inte så viktigt exakt vad det är för dator, utan det viktiga är att den passar väl till uppgiften och organisationen runt om kring. Personligen så föredrar jag dock UNIX, framför allt Linux och Solaris.

Jag gillar att ta mig an nya uppgifter och utmaningar, och försöker alltid att lösa ett problem på ett snyggt och tillfredsställande sätt. Då jag gärna jobbar intensivt med ett problem i taget är det inte sällsynt att jag jobbar sena kvällar (men sällan tidig morgon), men jag har inga problem med att anpassa mig till fasta arbetstider om så krävs (föredrar dock att i viss mån själv kunna planera min arbetstid, och gör det om ingen säger något annat..).

Under mina arbeten som systemadministratör har jag även insett vikten av att noga dokumentera de arbeten man utför. Dels kan det hända att det är en annan person som behöver göra om, eller fortsätta med arbetet, dels kommer man aldrig ihåg alla detaljer om hur det var man gjorde förra gången. När jag påbörjade mitt arbete vid Institutionen för Ingenjörsvetenskap så kom jag till ett ganska rörigt system praktiskt taget utan dokumentation, detta resulterade i att man för varje arbetsuppgift (även vissa rutinsysslor) praktiskt taget var tvungen att lösa problemet ända från början. Mina erfarenheter på senare år har tyvärr givit mig insikten att situationen inte är särskilt mycket bättre på de flesta ställen (även om just detta var ett extremfall).

Jag anser mig vara en av WWW pionärerna då jag bland annat har har hållit på med web och proxy servrar sedan hösten 1993. Till exempel så aktivt i utvecklandet av WWW Proxy/Cache servern Squid.

Hösten 93 träffade jag min fru Anna Ekberg, och vi har ett kärt och stadigt förhållande sedan dess.

Tankar om framtiden

Jag har mycket goda kunskaper både om Unix och Internet, och ser det därför troligt att jag kommer att arbeta inom dessa områden under överskådlig tid framöver. Antingen som utvecklare av Internet relaterade program/serverar, eller som UNIX systemadministratör.

Internet teknik tror jag utan tvekan är framtidens melodi. Internet tekniken öppnar enorma möjligheter både globalt men även som kommunikationsbas inom ett företag. Under min högskoletid har Internet blivit en del av mitt liv, framförallt då i form av tillgång till E-Mail, Usenet NEWS och WWW för att snabbt kunna komma i kontakt med andra, och söka information för att lösa problem.

Jag har mycket stora förhoppningar på Internet. I dagsläget finns i stort sett allt en datavetare kan behöva (programvaror, operativsystem, och framförallt andra likasinnade). Internet är ett oerhört kraftfullt hjälpmedel om det används på rätt sätt. Glädjande nog har det under senaste året dykt upp mer och mer saker som är av mer allmänt intresse: flera mycket bra sökverktyg för att snabbt hitta den information man söker, i stort sett alla större företag presenterar sig och sina produkter, många föreningar och organisationer presenterar sig och sina intressen och allt fler användbara databaser har blivit fritt tillgängliga (eller för en mindre summa), med mera. Det är dock fortfarande mycket långt att gå innan Internet är i närheten av vad det kan bli.


© 1997,2000,2007,2013 Henrik Nordström <henrik@familjen-nordstrom.se>, senast uppdaterad 2013-04-25